iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Muffinki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie muffinki robię dla męża zawsze na walentynki. Wyglądają bardzo miłośnie, a do tego świetnie smakują.

Muffinki z kremem

Składniki:

Muffinki z kremem

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 kostki masła,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki rodzynek,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka.
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • tabliczka białej czekolady,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • kolorowe barwniki.

Sposób przygotowania:

Muffinki z kremem
Rodzynki należy zaparzyć gorącą wodą. Mąkę należy przesiać, a potem dodać do niej składniki suche. Masło roztopione i wystudzone dodajemy do tych składników. Dodajemy też jajka. Dodajemy mleko, miksujemy mikserem. Gdy masa będzie już puszysta, to dodajemy oprószone mąką ziemniaczaną rodzynki. Przekładamy porcje masy do papilotek i pieczemy muffinki w temp. 170 stopni 30 minut. Masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną czekoladę do śmietany. Dzielimy na trzy części. Do dwóch dodajemy barwniki. Trzecia część pozostaje biała. Dekorujemy kremem muffinki.