monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moje pierwsze muffinki biszkoptowe ale nie ostatnie bo są pyyyycha:))

Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow

 

  • Krem:
  • 250 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki domowego cukru z wanilią
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki typ 450
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyzek cukru
  • 1 łyżka domowego cukru z wanilią
  • 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 6-8 truskawek do dekoracji
  • Składniki na 10 muffinek

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow
Krem: Krem najlepiej przygotować wieczór przed robieniem muffinek aby miał czas stężeć. Do rondelka przełożyć truskawki ( świeże umyć, osuszyć i usunąć szypułki, mrożonych nie rozmrażać),dodać cukier z wanilią oraz sok z cytryny. Postawić na ogień i zagotować aż cukier się rozpuści. W między czasie rozpuścić żelatynę w przewidzianej ilości wody. Rozpuszczoną dodać do truskawek i dobrze wymieszać. Następnie zmiksować dokładnie końcówką do zup. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do lodówki aby odrobinę stężało. Do miski przełożyć serek, dodać cukier trzcinowy oraz ekstrakt i połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodać zmiksowane truskawki i ponownie wymieszać mikserem. Odłożyć do lodówki na całą noc. Ciasto: Jajka powinny mieć temp. pokojową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać stopniowo wymieszane cukru ( zwykły i z wanilią) i nadal mieszać mikserem aż cukier połączy się z pianą. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Do osobnej miseczki przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia. Dodać proszek budyniowy i wymieszać. Suche składniki dodawać do masy jajecznej i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Gotowe ciasto biszkoptowe przełożyć do foremek na muffinki napełniając każdą do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez około 20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić tak około 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Zimne muffinki wyjąć z foremek. Wykonanie: Do szprycy przełożyć truskawkowy krem. Do ręki wziąć pierwszą muffinkę i wbić w nią pod kątem prostym szprycę i napełnić kremem. Gdy poczujemy,że ciasto „puchnie” pod wpływem kremu, przestać napełniać aby nie rozerwać ciasta. Następnie udekorować kremem wierzch ciastka. Ułożyć kawałki truskawek. Czynność powtórzyć z resztą ciastek. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!
Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow
do serka dodać ekstrakt cukier trzcinowy i wymieszać
Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow
dodać zmiksowane i stężone truskawki i wymieszać
Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow
białka ubić na sztywno dodac cukier a potem żółtka
Biszkoptowe muffinki z kremem truskawkow
foremki napełnić ciastem i piec 20 min w 180 st