jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Murzynek porzeczkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To ciasto wymaga trochę zachodu, jednak wysiłek się opłaca. Ciasto czekoladowe z czarna porzeczką to doskonałe połączenie!

Murzynek porzeczkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Murzynek porzeczkowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek porzeczkowy
Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, kakao olej i podgrzewamy na małym ogniu do chwili, aż powstanie płynna masa. Przestudzamy ją po czym mieszając dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy owocami po czym wstawiamy do nagrzanego do 170 st.C piekarnika. Pieczemy około 50 minut w zależności od grubości ciasta. Po ostudzeniu polewamy je dowolną polewą czekoladową - ja użyłam stopionej w mikrofalówce czekolady z dodatkiem łyżki mleka.
Murzynek porzeczkowy
Czarne porzeczki myjemy, obieramy z szypułek i odsączamy z wody.