Sposób przygotowania:
Piernikowaty murzynek z porzeczkami
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy. W międzyczasie roztapiamy w rondlu margarynę i odstawiamy do wystygnięcia. Do utartych z cukrem jajek wlewamy niecałą szklankę mleka, dodajemy kakao, przyprawę do piernika. Cały czas ucierając na gładką masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem lub sodą. Dolewamy ostudzoną margarynę, ucieramy na jednolitą masę. Potem wsypujemy porzeczki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na formę, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach z termoobiegiem około 45-50 minut. W tym czasie do rondla wrzucamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietanę i mieszamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Jeśli bedzie zbyt rzadka (zależy od czekolady jakiej używamy), polecam dodać łyżeczkę kakao i rozmieszać. Migdały należy roztłuc tłuczkiem przez ściereczkę i posiekać. Upieczone ciasto studzimy, po czym przekrawamy w poprzek na dwa blaty, smarujemy porzeczkową konfiturą i nakładamy jeden na drugi z powrotem. Polewamy z wierzchu czekoladową polewą i posypujemy posiekanymi migdałami. Polecam!