Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Piernikowaty murzynek z porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniały pierniczący murzynek z porzeczkami :) maksimum letniej smakowitości :)

Piernikowaty murzynek z porzeczkami

Składniki:

Piernikowaty murzynek z porzeczkami

 

  • 3 czubate łyżki margaryny
  • 2 nieduże jajka
  • szklanka cukru
  • niepełna szklanka mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 400g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • garść orzechów migdałowych
  • pół szklanki czerwonych świeżych porzeczek
  • 4-5 łyżek konfitury porzeczkowej
  • 5 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika
  • 3 paski deserowej czekolady
  • 2 paski mlecznej czekolady
  • łyżka gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Piernikowaty murzynek z porzeczkami
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy. W międzyczasie roztapiamy w rondlu margarynę i odstawiamy do wystygnięcia. Do utartych z cukrem jajek wlewamy niecałą szklankę mleka, dodajemy kakao, przyprawę do piernika. Cały czas ucierając na gładką masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem lub sodą. Dolewamy ostudzoną margarynę, ucieramy na jednolitą masę. Potem wsypujemy porzeczki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy na formę, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 150 stopniach z termoobiegiem około 45-50 minut. W tym czasie do rondla wrzucamy połamaną czekoladę, dodajemy śmietanę i mieszamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Jeśli bedzie zbyt rzadka (zależy od czekolady jakiej używamy), polecam dodać łyżeczkę kakao i rozmieszać. Migdały należy roztłuc tłuczkiem przez ściereczkę i posiekać. Upieczone ciasto studzimy, po czym przekrawamy w poprzek na dwa blaty, smarujemy porzeczkową konfiturą i nakładamy jeden na drugi z powrotem. Polewamy z wierzchu czekoladową polewą i posypujemy posiekanymi migdałami. Polecam!