jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Niezawodna karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

To ciasto piekę na wyjątkowe okazje! Zazwyczaj porcjuje każdemu na talerzyk i podaję.Z przepisu korzystam już od 10 lat.

Niezawodna karpatka

Składniki:

Niezawodna karpatka

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki tortowej,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • Szczypta soli,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 5 jajek
  • Krem:
  • 1,5 kostki masła,
  • 1 litr mleka,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 4 łyżki cukru
  • Kieliszek spirytusu

 

 

Sposób przygotowania:

Niezawodna karpatka
CIASTO: Wodę przelewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy do niej margarynę. Gdy ta się rozpuści dokładamy sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. całość zdejmujemy z ognia i intensywnie mieszamy (najlepiej drewniana pałka ) by składniki się połączyły i otrzymaliśmy tzw "kluskę". Do Następnie dodajemy do ciasta po jednym jajku, cały czas mieszając. W sumie ciasto ucierać około 15 min. Dwie blaszki ( 24x36cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Gotowe ciasto wykładamy na dwie blaszki. Rozciągamy na całą blaszkę i pieczemy kolejno po około 20 minut w 180°C Upieczone i przestudzone blaty przekładamy kremem.KREM: Część mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy mąkę, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka. Mieszanina zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy i dodajemy stopniowo zimny budyń. Na koniec można dodać alkohol do smaku.

Tagi:

jajko jajka