Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Obwarzanki-bajgle

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bajgle są najpierw gotowane, a dopiero później pieczone, dzięki czemu mają charakterystyczną skórkę. Jak dla mnie są po prostu pyszne.

Obwarzanki-bajgle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Obwarzanki-bajgle

 

  • 2 szklanki mąki pszennej plus ok.1/2 szklanki do podsypania
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 2,5 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko plus 1 rozmącone do posmarowania
  • sól, mak, czarnuszka, sezam do posypania - co kto lubi

Sposób przygotowania:

Obwarzanki-bajgle
Drożdże ucieram z cukrem, wodą i 3 łyżkami mąki, mieszam i odstawiam od przykryciem na ok. 15 minut. Przesiewam pozostałą mąkę do miski , dodaję jajko, sól, wyrośnięte drożdże i masło, w razie potrzeby dolewam jeszcze odrobinę wody ,wyrabiam ciasto przez minimum 10 minut. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok. pół godziny.Następnie zagniatam jeszcze raz ciasto na podsypanej mąką stolnicy, dzielę ciasto na 10 części, z każdej formuję wałeczek długości ok. 35 cm, składam go na pół , skręcam. Sklejam końce - trzeba to zrobić bardzo dokładnie, bo 2 rozkleiły mi się w garnku :) i tak powstałego obwarzanka pozostawiam jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie zagotowuję wodę w dużym garnku; wrzucam bajgle i gotuję ok. pół minuty z każdej strony. Wyjmuję łyżką cedzakową, przekładam na blachę wyłożoną papierem, smaruję jakiem , posypuję dodatkami i piekę 3--35 minut do zrumienienia w temperaturze 200 stopni C.
Obwarzanki-bajgle
Wałeczek ciasta składam na pół i skręcam
Obwarzanki-bajgle
Bardzo dokładnie sklejam miejsce łączenia
Obwarzanki-bajgle
Około pół minuty bajgle spędzają we wrzątku
Obwarzanki-bajgle
Posypujemy ulubionymi dodatkami i do piekarnika

Tagi:

jajko jajka mak