Sposób przygotowania:
Obwarzanki drożdżowe z makiem
Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, dodać do ciepłego mleka, wsypać 1 szkl mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać pozostałą mąkę, 2 łyżki oleju, roztopione ostudzone masło, sól i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz w ciepłym miejscu. Z ciasta formować obwarzanki, wkładać do gorącej wody wymieszanej z pozostałym cukrem. Obgotowywać w temp 90 stopni przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Następnie wyjąć, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować olejem i posypać makiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25 minut.