luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Obwarzanki - Donaty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Duże obwarzanki - Donaty .. (bardzo łatwe drożdżowe ciasto)

Obwarzanki - Donaty

Składniki:

Obwarzanki - Donaty

 

  • (oponki drożdżowe duże)

 

 

 

  • Na lukier
  • 1 szkl cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • trochę wody

Sposób przygotowania:

Obwarzanki - Donaty
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić, wlać alkohol dodać roztopioną margarynę, aromat...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.. wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... wałkować dość grubo ok 1,5 cm, wycinać duże kółka a w nich dziurkę odstawić do wyrośnięcia... gotować w rozgrzanym tłuszczu.. na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..przygotować lukier; cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę) zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką .. Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..

Tagi:

donaty