Omlet z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Uwielbiam omlety za ich różnorodność. Tak na prawdę do masy jajecznej możemy dodać wszystko. Ale na razie póki mamy dostęp do świeżych warzyw warto je wykorzystać. Omlet z cukinii jest wilgotny, delikatny. To idealna propozycja na lekki lunch.

Omlet z cukinią

Składniki:

Omlet z cukinią

 

 

Sposób przygotowania:

Omlet z cukinią
Cukinię ścieramy na grubej tarce. Nie obieramy jej ze skórki, fajnie potem wygląda kolorystycznie w omlecie. Startą cukinię delikatnie solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie ją dosyć mocno odciskamy. Do miski wbijamy jajka, czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy go do jajek wraz z cukinią. Masę solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, po czym wlewamy masę na omlet. Omlet smażymy na przykrytej patelni. Po upływie kilkunastu minut przekładamy go na drugą stronę i dalej smażymy, aż do uzyskania złotego koloru Podajemy ze świeżym pieczywem.