Sposób przygotowania:
Omlet z cukinią 7
Na patelni rozgrzać olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, zeszklić je. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę, wrzucić na patelnię. Smażyć kilka minut, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie. Jajka wbić do miski, rozbełtać, doprawić solą i pieprzem. Jajka wylać na cukinię. Smażyć na bardzo małym ogniu, nie mieszając. Brzegi omletu lekko podważać, żeby płynne jajko mogło wpłynąć pod spód i smażyć dalej. Jak jajka prawie całkowicie się zetną, posypać je startym na tarce o drobnych oczkach serem. Omlet złożyć na pół i smażyć jeszcze chwilę pod przykryciem. Usmażony omlet delikatnie zsunąć z patelni. Gotowy omlet podzieliłam na 2 porcje.