monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 136
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W zasadzie zupa nie miała być ostra, pomyliłam słodka paprykę z pieprzem cayenne i wyszła naprawdę pikantna, ale niesamowicie pyszna, zapraszam:)

Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą

Składniki:

Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą

 

Sposób przygotowania:

Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą

ETAP 1:

Paprykę umyć, osuszyć i opiec albo nad płomieniem palnika gazowego lub ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st i piec do aż skórka stanie się czarna.

Następnie ostrożnie przełożyć do woreczka plastikowego i zawiązać. Zostawić do ostygnięcia. Wyjąć, zdjąć skórkę i oddzielić pestki. Pokroić w grubą kostkę.

ETAP 2:

Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą
pokrojone warzywa zeszklic na łyżce oleju

Marchewkę, pietruszkę pokroić w małą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony czosnek ,a następnie rozdrobnione warzywa i zeszklić je.

ETAP 3:

Ostra zupa pomidorowa z ciecierzycą
dodać pokrojonego pomidora a następnie pomidory z puszki

Po około 2 minutach dodać pokrojonego w dużą kostkę pomidora. Dusić kolejne 2 minuty po czym dodać pomidory z puszki ,pokrojoną paprykę oraz wodę.

Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać ciecierzycę. Gotować całość do miękkości warzyw.

Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Zdjąć z ognia i zmiksować.


Tagi:

zupa zupa krem