Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Ozor wołowy w galarecie

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Trochę pracochłonne, ale efekt wynagradza wszystko!

Ozor wołowy w galarecie

Składniki:

Ozor wołowy w galarecie

 

  • 1 ozor wołowy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • cebula
  • czosnek
  • 1 żelatyna instant ( na 1 litr wody)
  • przyprawy: pieprz ziarnisty, liść laurowy i ziele angielskie
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • zielona pietruszka
  • groszek
  • 1 czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Ozor wołowy w galarecie
Ozora wymyć i włożyć do wrzącej wody. Gotować aż będzie prawie miękki.Wyjąć, przelać zimną wodą a następnie zdjąć skórę i pokroić w ok. 1 cm plastry.
Do garnka włożyć przyprawy, czosnek (6 dużych ząbków) ,przypieczoną cebulę, obrane warzywa i plastry ozora. Gotować do miękkości mięsa. Ozora wyjąć, Wywar przecedzić i dodac żelatynę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, solą i maggi. Odstawić do stężenia..Warzywa oprócz marchewki wyrzucić.
Na półmisku ułożyć ozora, na każdej porcji położyć plasterek jajka.Udekorować papryką, zieloną pietruszką, marchwią i groszkiem. Zalać tężejącą galaretą i odstawic do całkowitego zastygnięcia.

SMACZNEGO!