monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pachnący biszkopt z pachnącymi słodkimi jabłuszkami pycha!:-)

Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon

 

 

Sposób przygotowania:

Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon
Biszkopt: Jajka wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed robieniem biszkopta,żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. (Najlepiej, jeśli mąkę przesiejemy, wtedy będzie pulchna i unikniemy grudek), dodać cynamon i rozgniecione na proszek goździki. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę. Tortownice wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec biszkopt w 180st. w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. ( Na początku pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika,żeby ciacho nie opadło). Sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go, odciąć ciasto od tortownicy i odwrócić do góry nogami na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Papier do pieczenia zapobiega przyklejeniu się ciepłego biszkoptu do blatu. BISZKOPT NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ DZIEŃ WCZEŚNIEJ WTEDY NIE KRUSZY SIĘ PRZY KROJENIU.



Nadzienie: Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do dużego garnka. Zesmażyc do miękkości podlewając odrobiną wody. W między czasie goździki rozdrobić na proszek ( może być w moździerzu lub tak jak ja przez woreczek foliowy potraktować je wałkiem do ciasta). Po około 6-8 minutach porcjami dodawać cukier za każdym razem dokładnie mieszając. Chwilę dalej smażyć, zdjąć z ognia gdy będą miękkie jabłka. Dodać goździki, cynamon i galaretkę pomarańczową (proszek) partiami i dokładnie wymieszać. Biszkopt rozkroić na 3 płaty. Pierwszy ułożyć na talerzu i rozsmarować połowę jabłek. Przykryć drugim, który również posmarować resztą jabłek. Położyć ostatni krążek ciasta, docisnąć. Na górę położyć płaski talerz obciążyć i wstawić do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc). Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem SMACZNEGO!
Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon
Mąki połączyć, dodać proszek do pieczenia, przyprawy i przesiać
Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zesmażyć
Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon
Do jabłek dodać przyprawy, galaretke pomar. i dokładnie wymieszać
Pachnący biszkopt z goździkami i cynamon
Gotowe ciasto obficie posypać cukrem pudrem