iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pączki luksusowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis z oferty z przed roku w Biedronce, dzisiaj zaszalałam i pierwszy raz zrobiłam, są smaczne lecz ja wolę stary swój przepis.

Pączki luksusowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pączki luksusowe

 

Sposób przygotowania:

Pączki luksusowe
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do podrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka utarte z cukrem, podgrzaną delikatnie śmietanę oraz wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać i dopiero dodać stopione oraz przestudzone masło i na koniec spirytus, wyrobić gładkie ciasto (trwało to dość długo).
Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki nadziać je porcją marmolady i zlepić pączki które jeszcze raz muszą wyrosnąć.
Wyrośnięte pączki smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru po osączeniu z nadmiaru tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem

Tak jak wspomniałam wcześniej, pączki zrobiłam z ciekawości pierwszy raz i mimo, że są bardzo smaczne to ja wolę swój stary przepis na pączki które wyrastają w zimnie bo są zdecydowanie tańsze, nie mniej smaczne i łatwiejsze w przygotowaniu.
Pączki luksusowe
Uformowane pączki zostawić do ponownego wyrośnięcia
Pączki luksusowe
Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wystudzić