Miłość w brzuchu mam

Miłość w brzuchu mam

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Pampuchy, parowce, kluski na parze, buchty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawdziwy smak dzieciństwa, można zrobić z owocami, z dżemem, z marmoladą, można zrobić puste i podać z owocowym sosem, możliwości jest wiele :-)

Pampuchy, parowce, kluski na parze, buchty

Składniki:

Pampuchy, parowce, kluski na parze, buchty

 

 

  • Do podania : masło, dżem, marmolada, sos owocowy itd...

Sposób przygotowania:

Pampuchy, parowce, kluski na parze, buchty
Drożdże kruszkę do miski, zasypuję cukrem i rozcieram. Mleko lekko podgrzewam i zalewam nim drożdże, mieszam i dodaję przesianą mąkę, jajko, żółtko i masło. Wyrabiam ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne, można dodać odrobinę mąki ale im dłużej ciasto będzie wyrabiane tym mniej będzie się kleiło. Ciasto odkładam przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Po tym czasie formuję bułeczki, można je nadziewać od razu lub zostawiać puste, ja robiłam z marmoladą bo takie nam najbardziej smakują. Gotowe bułeczki odkładam na stolnicę i odstawiam pod ściereczką na 20 minut.Do gotowania użyłam garnka służącego do gotowania na parze, jeśli takiego nie macie to na garnku z gotującą się wodą połóżcie ściereczkę i przymocujcie ją do garnka za pomocą sznurka. Bułeczki parowałam 10 minut pod przykrywką. Smacznego!

Tagi:

jajko sosy jajka