reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe, parzaki,banie z brzoskwiniami- rożne nazwy, ale uluione przez dzieci

Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe

 

  • Przepis na 12 szt

 

Sposób przygotowania:

Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe
Zagotowujemy szklankę wody z 2 łyżkami cukru. Dodajemy 1 brzoskwinię podzieloną na 4 części i gotujemy 8-10 minut. Studzimy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy drożdże. Masło roztapiamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy jajka, szczyptę soli, masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy- na początku łyżką, potem rękoma. Jeżeli potrzeba to podsypujemy dodatkowo łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia- ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto i obgotowaną brzoskwinię dzielimy na 12 części. Formujemy kluski wkładając do środka kawałek owocu i dokładnie zlepiamy. Gotujemy na parze 10 min. 2 pozostałe brzoskwinie miksujemy i przecieramy przez sito ( nie koniecznie). Gotowe kluski podajemy z słodką śmietanką i musem brzoskwiniowym
Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe
Ciasto robi się dość szybko, bo nie zostawiamy rozczynu do wyrośnięcia
Pampuchy, pyzy drożdżowe, kluski parowe
Kluski możemy zrobić z innymi sezonowymi owocami, osobiście polecam jagody

Tagi:

jajko jajka