eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Papryki faszerowane kaszą jaglaną z dodatkiem mięsa mielonego.

Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną

 

  • 12 średnich papryk czerwonych
  • 1.5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do grilla
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smazenia
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • papryka ostra do smaku.
  • czosnek granulowany do smaku
  • cebulka granulowana do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej

 

Sposób przygotowania:

Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Papryki umyć i zciąć wierzchołki z ogonkiem. Z papryk usunąć pestki. Cebulę i czosnek obrać. Natkę i koperek umyć, osuszyć i posiekać. Umyte i osuszone mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Do ostudzonej kaszy dodać mięso, przyprawę do grilla, sól, pieprz, natkę pietruszki, koperek i wymieszać. Powstały farsz nakładać do papryk i przykryć kapelusikami z ogonkiem. Rozgrzać olej w dużej brytfannie, włożyć papryki i przez 10 minut smażyć. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1.5 litra wody, czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą, cebulką granulowaną i solą. Powstałym sosem zalać papryki i dusić pod przykryciem do miękkości-około 60 minut. Gotowe papryki wyjąć z brytfanny i zabezpieczyć przed ostygnięciem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Papryki podawać polane sosem. Smacznego!
Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną
Czerwone papryki przygotowane do faszerowania.
Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną
Składniki przygotowane do faszerowania papryki.
Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną
Posiekany koperek i natka przygotowane do farszu.
Papryka Eli nadziewana kaszą jaglaną
Nafaszerowanae papryki przygotowane do duszenia.