Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Papryka faszerowana zapiekana na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie to, można podawać z surówkami, ale jest ono tak nasycone smakiem, że jest dobre samo w sobie...

Papryka faszerowana zapiekana na ryżu

Składniki:

Papryka faszerowana zapiekana na ryżu

 

  • 4 papryki,
  • 20 dag ryżu,
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • 1 czerstwa bułeczka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1-2 suszone papryczki chilii,
  • słodka mielona papryka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 dag masła, lub margaryny,
  • 1/4 l mleka

 

  • 1/4 litra bulionu,
  • 4 dag mąki,
  • 5 dag sera gouda,.
  • 30 dag zielonego groszku.

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana zapiekana na ryżu
Ryż gotować 20 minut w osolonej wodzie. Z papryki ściąć wierzchy, oczyścić z nasion. Rozmoczoną bułkę odcisnąć, wymieszać z mięsem, jajkiem i posiekaną cebulą, pokruszoną chili, koncentratem pomidorowym oraz sola, pieprzem i papryką do smaku Sos beszamelowy: W garnku stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć, nie rumienić. Podlać bulionem i mlekiem. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzić ryż, wymieszać z groszkiem i posiekaną natką oraz szczypiorkiem. Umieścić w formie żaroodpornej. przygotowane papryki nadziać farszem mięsnym, przykryć odciętymi wierzchami, ustawić na ryżu. Polać sosem beszamelowym, posypać startym serem. Zapiekać 45 minut w temperaturze 200 stopni.