Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Paprykowa sola na maśle

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam w podobny sposób pstrąga i bardzo nam posmakował. Tak więc sprawdzę jak sie przepis sprawdzi jeśli chodzi o solę .

Paprykowa sola na maśle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykowa sola na maśle

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykowa sola na maśle
Solę umyć ( jeśli mrożona to rozmrozić wcześniej ) i dobrze osuszyć .
Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny, miodu, soli, papryki, pieprzu. Zalać nią ułożonego w pojemniku solę .Zostawić na 30 minut. Wyjąć z marynaty . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Papryki pokroić w drobną kosteczkę . Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła i smażyć na małym gazie papryki by zmiękły.
Na rozgrzanym oleju z masłem smażyć na rumiano solę ( z obu stron ).
Obkładać papryką - posypać szczypiorem.
* mnie to starcza na 2 małe porcje , ale proponuję po małym filecie na porcję - proporcja marynaty starczy na 2 filety
Paprykowa sola na maśle
Ryba ( sola ) marynowana w zalewie z mielona papryką
Paprykowa sola na maśle
Wyjętą z marynaty rybę osuszyć papierowym recznikiem kuchennym
Paprykowa sola na maśle
Solę smażyć na gorącym tłuszczu na rumiano
Paprykowa sola na maśle
Dorzucić pokrojone kawałki papryki ( różne kolory )