agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Parówki w cieście francuskim 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekane paróweczki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim 4

Składniki:

Parówki w cieście francuskim 4

 

  • parówki 2 opak
  • ciasto francuskie gotowe 2 opak
  • ser żółty 15 dkg
  • bazylia 2 szczypty
  • oregano 2 szczypty
  • białko jajka 1 szt
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim 4
W pierwszej kolejności należy przygotować wszystkie składniki, ciasto francuskie pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm. Ser żółty pokroić w paseczki o szerokości około 2-3 cm. Jajko sparzyć wrzątkiem i oddzielić żółtko od białka. Białko jajka kurzego rozmącić, dodając sól, pieprz, oregano i bazylię. Parówki ułożyć na półmisku, zawijać na nich paski ciasta francuskiego, smarować rozmąconym jajkiem z przyprawami, na wierzch nakładać ser żółty. Włożyć przygotowane paróweczki do gorącego piekarnika do temperatury około 180-190 stopni C na około 15-20 minut i zapiekać na złoto. Wyjąć, podawać z ketchupem, sosem czosnkowym i barszczykiem czerwonym. Serwować na ciepło.