SUPERPRZEPIS

Paszteciki z ciecierzycą

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Paszteciki z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Nadzienie z ciecierzycy jak najbardziej może konkurować z mięsnym. Idealnym dodatkiem do tych pierożków jest barszczyk czerwony. Polecam:).

Składniki:

Paszteciki z ciecierzycą

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
  • 0,5 słoiczka suszonych pomidorów z oleju,
  • 8-10 plasterków sera żółtego,
  • 5 dag sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Ostra papryka do smaku,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • Jajko do smarowania,
  • Czarnuszka do posypania,
  • ¼ cebuli,
  • Olej

Sposób przygotowania:

Paszteciki z ciecierzycą

ETAP 1

Paszteciki z ciecierzycą
łączymy ze sobą i doprawiamy składniki nadzienia

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy. Pomidory kroimy w paseczki. Ciecierzycę przekładamy do malaksera i miksujemy z dodatkiem przygotowanej cebuli i sera pleśniowego.

Tak przygotowaną łączymy z pomidorami i natką pietruszki. Całość doprawiamy do smaku według uznania.

ETAP 2

Paszteciki z ciecierzycą
plasterki żółtego sera wykładamy na wycięte kwadraty

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na kwadraty 8-10.

Na każdym kwadracie układamy plasterek sera żółtego.

ETAP 3

Paszteciki z ciecierzycą
Porcje nadzienia wykładamy na ser

Na ser wykładamy porcje przygotowanego nadzienia.

ETAP 4

Paszteciki z ciecierzycą
Widelcem wykonujemy brzeg pierożków

Brzegi ciasta składamy, formując pierożki. Dodatkowo za pomocą widelca wykonujemy dekoracyjne łączenie.

ETAP 5

Paszteciki z ciecierzycą
Czarnuszką posypujemy wysmarowane jajkiem pierożki

Pierożki przekładamy na blaszkę. Ich wierzch smarujemy jakiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy je około 20 minut w 190°C do zrumienienia.

Podajemy na ciepło lub zimno.