SUPERPRZEPIS

Pasztet z królika

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Pasztet z królika Więcej zdjęć (4)

Pyszny i delikatny w smaku pasztet z królika, często piekę go na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina go uwielbia.

Składniki:

Pasztet z królika

 

  • 1 tuszka królika
  • 1 kilogram udek z kurczaka
  • 0,5 kilograma łopatki wieprzowej
  • 0,5 kilograma mięsa wołowego
  • 0,5 kilograma boczku surowego
  • 0,5 kilograma wątróbki drobiowej
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • por
  • 1 bułka paryska
  • 4 cebule
  • 5 jajek
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • jarzynka
  • olej do smażenia
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika
Do dużego garnka wkładamy, pokrojony na mniejsze kawałki boczek, łopatkę, mięso wołowe oraz udka z kurczaka. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, doprawiamy do smaku solą i jarzynką, gotujemy od miękkości mięsa.

Tuszkę królika dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą , pieprzem i jarzynką, wkładamy na rozgrzany olej, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.

Cebulę obieramy kroimy w pióra, obsmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy.

Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą wątróbką oraz bułką na sitku o drobnych oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką, gałką muszkatołową i majerankiem.

Pasztet przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. 
Pasztet z królika
Ugotowane mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki.
Pasztet z królika
Masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do foremek.
Pasztet z królika
Upieczony pasztet pozostawiamy do ostudzenia.