Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Pasztet z królika mojej teściowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy pasztet jest najlepszy. Z powodzeniem może zastąpić wędlinkę.

Pasztet z królika mojej teściowej

Składniki:

Pasztet z królika mojej teściowej

 

  • 2 kg mięso z królika,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 3 sztuki marchewki,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • 2 sztuki cebula,
  • 40 dag wątróbka z kurczaka,
  • 1 sztuka jajko,
  • 1/2 szklanki kasza manna,
  • 1 łyżka olej,
  • ok 1 szklanki bulion

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z królika mojej teściowej
Mięso z królika ugotować wraz z jarzynami( marchewka i pietruszka). Podczas gotowania posolić. Gdy mięso będzie gotowe należy przestudzić je, zemleć wraz z warzywami. Cebulę podsmażyć z wątróbką na oleju. Po usmażeniu również zemleć. Kaszę manną zalać gorącym bulionem, odstawić do napęcznienia i dodać do masy mięsnej. Całość wymieszać, dodać jajko, doprawić do smaku i raz jeszcze zemleć. W razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę przełożyć do blaszki. Pasztet piec przez około 60- 80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.