Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Pekińska z pieczoną dynią i fetą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kapusta pekińska podana z fetą i pieczoną dynią Muscat de Provance. Sałatka może być dodatkiem do obiadu jak również smaczną kolacją.

Pekińska z pieczoną dynią i fetą

Składniki:

Pekińska z pieczoną dynią i fetą

 

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 300g dyni
  • 135g sera feta
  • przyprawa curry
  • oliwa z oliwek
  • DRESSING:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu
  • sól

Sposób przygotowania:

Pekińska z pieczoną dynią i fetą
Obraną dynię pokroić w 1cm kostkę. Posypać przyprawą curry, solą i skropić oliwą z oliwek. Dokładnie wymieszać, tak aby cała dynia w oliwie. Włożyć dynię do naczynia do zapiekania (bez przykrycia) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-30min. Kapustę pokroić i rozłożyć na talerzu. Położyć pokrojoną fetę i upieczoną dynię. Składniki dressingu połączyć i polać po przygotowanej sałatce. Smacznego!