sylwiach

sylwiach

Szef Kuchni
[Przepisów: 79]

Pieczarki faszerowane mięsem z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie typu:kotlet zapiekany w pieczarce

Pieczarki faszerowane mięsem z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczarki faszerowane mięsem z serem

 

 

  • mała cebulka

 

  • 100 gram surowego mięsa mielonego

 

  • 6 plastrów sera salami

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

 

  • dwie szczypty tymianku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane mięsem z serem
Płuczemy grzyby,osuszamy.Obieramy ze skórki kapelusze.Odłamujemy nóżki z pieczarek.Kapelusze skrapiamy sokiem z cytryny. Nóżki siekamy i razem z cebulką podsmażamy na łyżce masła.Posypujemy odrobiną soli. Przekładamy do miski z mięsem,wsypujemy wewnątrz dłoni roztarty estragon i tymianek. Plastry sera drobniutko kroimy i 3/4 sera dodajemy do mięsa.Wsypujemy tartą bułkę,wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do każdego kapelusza wkładamy po odrobinie masła i pokrojonego sera.Wsypujemy po szczypcie czarnego pieprzu. Napełniamy farszem. Pieczarki układamy w wysmarowanej oliwą formie żaroodpornej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.190 stopni zapiekamy około 25 minut. W trakcie pieczenia mięso spryskujemy raz z wierzchu oliwą . Możemy też piec tyle czasu aż pieczarki się trochę skurczą,wówczas będą smaczniejsze.
Pieczarki faszerowane mięsem z serem
Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą .