jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pieczarki nadziewane wg jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pieczarki nadziewane doskonałe z chrupiącymi grzankami

Pieczarki nadziewane wg jagienki

Składniki:

Pieczarki nadziewane wg jagienki

 

  • 50 dag średniej wielkości pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 nieduże posiekane cebulki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki nadziewane wg jagienki
Pieczarki opłukać pod zimną wodą, osuszyć, odciąć im nóżki tuż u nasady. Kapelusze smażyć około 2 minut na gorącym maśle- z obu stron. Delikatnie wyjąć. Formę do pieczenia posmarować masłem i włożyć do niej kapelusze pieczarek układając je spodem do góry.
Na patelni, oliwie smażyć cebulę i czosnek na jasnozłoty kolor, dodać drobno posiekane nóżki grzybów, dusić około 5 minut. Dodać pietruszkę, śmietanę i sok cytrynowy, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Całość wylać na kapelusze, posypać tartą bułką. Zapiekać w piekarniku w temp. 210 stop. C. około 5 minut. Podawać z grzankami.