gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym w sosie pomidorowym podaję z makaronem jako danie główne na obiad.

Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

 

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 1 mniejsza cebula
  • 300-400 gram średnich pieczarek
  • tłuszcz do smażenia
  • SOS:
  • 4 szklanki wody
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • 320 gram koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i wydrążamy łyżeczką blaszki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jedno jajko, 3 łyżki bułki tartej, drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz i przyprawę do wieprzowiny. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Masą mięsną faszerujemy pieczarki. Następnie pieczarki z mielonym maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Do głębszej patelni wlewamy 4 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe i przyprawę uniwersalną Kucharek. Sos zagotowujemy. Do sosu wkładamy usmażone pieczarki z mielonym. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Na koniec wlewamy do sosu śmietankę rozrobioną z mąką. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z makaronem.
Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy.
Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Masą mięsno nadziewamy wydrążone pieczarki.
Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczarki z mięsem mielonym maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Pieczarki z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczarki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie przekładamy do sosu pomidorowego i dusimy pod przykryciem.