anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Pieczeń wieprzowa z uśmiechem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Smaczna pieczeń do chleba i obiadu:) polecam.

Pieczeń wieprzowa z uśmiechem

Składniki:

Pieczeń wieprzowa z uśmiechem

 

  • Składniki
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1/2 szklanki wody(szklanka=250 m)l
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka czubata przyprawy do mięsa mielonego Kamis
  • pieprz
  • sól
  • 20 dkg zółtego sera
  • 20 dkg szynki wędzonej lub tradycyjnej

Sposób przygotowania:

Pieczeń wieprzowa z uśmiechem
Łopatkę zmielić przez maszynkę razem z cebulą.
Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawy.
Wszystko dokładnie wyrobić.
Formę do keksa posmarować lekko tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą połowę mięsa przełożyć do blaszki, dokładnie uklepać .
Po środku ułożyć plastry szynki i sera żółty.
Wyłożyć resztę mięsa i znów dokładnie uklepać.
Piec w 180 st C około 55-60 min aż pieczeń zacznie odchodzić od boków i się zezłoci wierzch.
Podawać na zimno do kanapek lub jako danie obiadowe, polane sosem.

Bardzo smaczna pieczeń, polecam dla tych którym znudziły się tradycyjne mielone.