Piegusek z gruszkami.

Makowce « poprzedni | następny »
jaNina - Przepis na: Piegusek z gruszkami. offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1000
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Piegusek z gruszkami.
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

To moje ulubione ciasto makowe do niedzielnej kawki.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Piegusek z gruszkami. - SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżki stopionego masła
  • 3-4 gruszki
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Piegusek z gruszkami. - PRZYGOTOWANIE:

Stopione masło łączymy z olejem. Żółtka utcieramy z cukrem na puszystą masę. Dodaemyj przesianą mąkę z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszając dolewamy mleko z tłuszczem. naprzemiennie. Na końcu dodajemy mak -mieszamy. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Obieramy z gruszki, dzielimy je na cząstki i zatapiamye w cieście. Pieczmy w temperaturze około 180 stopni C przez około 50 min , Ciasto powinno być rumiane - a patyczek po próbie suchy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Piegusek z gruszkami.  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makowce
Strucla drożdżowa z makiem Ciasto sernikowo-makowe zwane seromakowcem Babeczki "Figa z makiem"
Ciasto z makiem i śliwkami Strucla makowo-orzechowa Pyszna figa z makiem
Makowiec bakaliowy z jabłkami Ciasto makowiec Piegus (babka makowa)
Tarta a'la makowiec Makowiec zawijany Pyszny, domowy makowiec

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane