gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Piernik wylewany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny piernik przełożony powidłem

Piernik wylewany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik wylewany

  • mąką 3 szklanki
  • 1/2 margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • słoiczek dżemu
  • duża opakowanie przyprawa do piernika
  • soda 3 łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki
  • szklanka mleka
  • powidło

Sposób przygotowania:

Piernik wylewany

Ucieramy cukier z jajkami, następnie dodajemy margarynę. Mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao wymieszać. Do utartej margaryny, jaj i cukru stopniowo dodawać sypkie składniki i mieszając, stopniowo dolewać mleko i dodać dżem. Ciasto dobrze utrzeć i wylać na blaszkę. Piec 45 minut w temperaturze 180. Gotowy biszkopt ostudzony przekrawamy na 3 części przekładamy powidłem. Dodatkowo ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca:

Tagi:

powidło