Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi fasolowo-mięsne :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczna wersja pierogów. Można do farszu wykorzystać ziarna fasoli z puszki ( w sosie własnym – odcedzone ).

Pierogi fasolowo-mięsne :

Składniki:

Pierogi fasolowo-mięsne :

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 10-12 łyżek wody
  • szczypta soli
  • 30 dag gotowanego zmielonego mięsa
  • 30 dag ugotowanych ziaren fasoli białej (- 4 łyżki zostawione do posypania pierogów)
  • 20 dag plasterków wędzonego boczku
  • pieprz mielony
  • majeranek

 

Sposób przygotowania:

Pierogi fasolowo-mięsne :
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Rozwałkować na wysypanej mąka stolnicy ( blacie ). Szklanką wykrawać krążki. Ziarna fasoli rozgnieść i wymieszać z zmielonym mięsem . Doprawić farsz solą , majerankiem i pieprzem . Nadziewać krążki ciasta . Zlepiać . Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić w cienkie paseczki i usmażyć na rumiane skwarki. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową . Podawać polane tłuszczem od skwarek , posypane skwarkami i ziarnami fasoli ( podgrzanymi na patelni przy skwarkach ).