Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi wg tenshii :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis dostałam od znajomej. Zaciekawił mnie. Znałam tylko ogólne zasady robienia tych pierożków więc doprawiałam po swojemu .

Pierogi wg tenshii :

Składniki:

Pierogi wg tenshii :

 

  • 1 szklanka kiszonej kapusty ( wypłukana , gotowana 20 minut, odcedzona, pokrojona )
  • 1 szklanka puree ziemniaczanego
  • 1 cebula drobno pokrojona i usmażona na złoto na łyżce oliwy
  • pieprz mielony
  • 1 ½ szklanki mąki + do podsypania
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • szczypta soli
  • olej
  • masło

 

Sposób przygotowania:

Pierogi wg tenshii :
Kapustę , ziemniaczane puree , cebulkę dobrze wymieszać .Doprawić pieprzem . Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i zalać wrzątkiem . Wyrobić sprężyste ciasto. Rozwałkować .Wykroić szklanką ok. 40 kółek. Nakładać po łyżeczce farszu . Zlepiać pierogi . Zagotować w garnku wodę . Osolić ją . Dodać łyżkę oleju. Gotować pierogi aż wypłyną . Odcedzić łyżką cedzakową . Lekko przestudzić . Podsmażać na rumiano na oleju z masłem .
Podawać polane skraweczkami lub usmażoną na złoto cebulką z surówką .