Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 977]

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Są to moje pierwsze pierogi z takim ciastem, do tej pory robiłam tylko pszenne ciasto. Z racji tego, że mam dużo mąki razowej żytniej postanowiłam przygotować z niej ciasto na pierogi. Takie pierogi są bardzo syte i bardzo smaczne.

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

Składniki:

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną

Farsz:

Ciasto:

Dodatkowo:

  • mąka żytnia razowa do podsypania stolnicy
  • sól do gotowania
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała cebula
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Pierogi z ciasta żytniego z kaszą jaglaną
1. Farsz: Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, dokładnie osączamy i wyjmujemy z woreczka. Kaszę bez woreczka gotujemy do wchłonięcia przez nią całego płynu cały czas mieszając. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do miękkości i lekkiego zrumienienia.

2. Do przestudzonej kaszy dodajemy koperek, cebulę z masłem, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.

3. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, stopniowo wlewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Pamiętajmy, że takie ciasto będzie miało inną konsystencję niż ciasto z samej mąki pszennej. Ciasto odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.

4. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farszu i zlepiamy formując pierogi.

5. Cebulę obieramy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia.

6. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ja swoje pierogi gotowałam znacznie dłużej niż gotuję pierogi z ciastem z mąki pszennej.

7. Ugotowane pierogi odcedzamy, nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z cebulką i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów.