Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierogi z kaszą i pieczarkami to strzał w dziesiątkę. Można je podawać okraszone usmażonym boczkiem lub cebulką.

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami

ETAP 1:

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami
Z mąki i reszty składników zrobić ciasto na pierogi.

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, olej, szczyptę soli, gorącą wodę i mleko. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na pół godziny.

ETAP 2:

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami
Podsmażoną cebulę połączyc z tartymi pieczarkami.

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno okrojoną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć.

ETAP 3:

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami
Podsmażone pieczarki połączyc z ugotowaną kaszą.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać gorącą wodą i ugotować w osolonej wodzie, połączyć z pieczarkami. Dodać bułkę tartą, oregano, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz, wymieszać.

ETAP 4:

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami
Na ciasto w formie włożyć porcję nadzienia.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, 1 część ułożyć na posypanej mąką formie do pierogów, we wgłębienia włożyć porcję farszu.

ETAP 5:

Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkami

Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć ciasto z farszem i rozwałkować. Usunąć nadmiar ciasta, odwrócić formę, wypchnąć pierożki. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2-3 minuty .


Tagi:

pierogi danie