Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jaglaną i pieczarkamiETAP 1:

Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać żółtko, olej, szczyptę soli, gorącą wodę i mleko. Zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i pozostawić na pół godziny.
ETAP 2:

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno okrojoną cebulę, dodać starte na tarce pieczarki, podsmażyć.
ETAP 3:

Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać gorącą wodą i ugotować w osolonej wodzie, połączyć z pieczarkami. Dodać bułkę tartą, oregano, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz, wymieszać.
ETAP 4:

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, 1 część ułożyć na posypanej mąką formie do pierogów, we wgłębienia włożyć porcję farszu.
ETAP 5:

Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykryć ciasto z farszem i rozwałkować. Usunąć nadmiar ciasta, odwrócić formę, wypchnąć pierożki. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2-3 minuty .
madziulka89