pierogi z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

czas przygotowania powyżej 1 godz.

pierogi z ciecierzycą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

pierogi z ciecierzycą

 

 

Sposób przygotowania:

pierogi z ciecierzycą
FARSZ: ciecierzycę namaczamy na noc, następnie gotujemy ok 1,5 godziny.Cebulkę kroimy w drobną kostkę,grzyby( w zależności jakie są jeśli suszone lub świerze to najpierw gotujemy, ja wykorzystałam grzyby w zalewie solnej)również drobno kroimy.Łyżkę masła rozpuszczamy i wsypujemy cebulę oraz grzyby,podsmażamy.Ciecierzycę miksujemy blenderem tak żeby wyszło coś ala pure.Jeśli cebulka grzybami już się usmażymł to przekładamy ciecierzycę do nich,pietruszke drobno kroimy i również dodajemy do pozostałych składników.Przyprawiamy solą i pieprzem.Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. CIAST: nie pełne kilo mąki sypiemy na stolnicę, robimy dołek i rozbiamy jajka do tego dołka i mieszamy,dodajemy wodę i nadal wyrabiamy ciasto.Czynność powtarzamy (bez jajek) aż cisto nabierze gładkiej konstytencji i nie będzie kleić sie do rąk.Jeśli jest gotowe kawałek odkrajamy od całości i rozwałkujemy na cienki placek, szklanką wykrajamy koła.Farsz jeśli wystygł, nakładamy na krążki po trochu i formujemy w pierogi.Gorujemy wodę i rzucamy gotowe pierobi, gotujemy 2-3 minuty po wypłyną.Gotowe pierogi możemy podsmażyc na patelni oraz okrasić cebulką lub boczkie.
pierogi z ciecierzycą
Etap 1
pierogi z ciecierzycą
Etap 2
pierogi z ciecierzycą
Etap 3