najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Pierogi z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi podawać na ciepło ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym (lub zwykłym).

Pierogi z czereśniami

Składniki:

Pierogi z czereśniami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • Oraz:
  • czereśnie
  • śmietana lub jogurt
  • cukier waniliowy lub cukier biały

Sposób przygotowania:

Pierogi z czereśniami
Do mąki dodać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę wyrobić ciasto (można użyć miksera). Ciasto powinno być miękkie i nie może przyklejać się do dłoni. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka. Czereśnie umyć, dokładnie osuszyć i wydrylować. Na środek ciasta układać po 1 czereśni (2 jeżeli są mniejsze), składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 – 5 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać żeby się nie posklejały.