Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pierogi z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne polskie danie czyli pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kapustą

 

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 300 ml letniej wody
  • 2 jajka
  • sól
  • Farsz:
  • 2 główki kapusty białej
  • 2 cebule
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • Oraz:
  • słonina

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą
Farsz: Kapustę ugotować w wodzie i dokładnie odcisnąć , poszatkować. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Do kapusty dodać cebulę wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Słoninę pokroić w małą kostkę i usmażyć.Ciasto: 4 szklanki mąki wysypać na talerz dodać 1,5 łyżeczki soli, po środku zrobić wgłębienie dodać 2 jajka , i mieszając dolewać wodę - wyrobić ciasto i cienko go rozwałkować. Nastawić 3 litry wody, posolić płaska łyżka soli i wlać 2-3 łyżki oleju. Rozwałkowane ciasto pokroić na nieduże prostokąty. Każdy prostokąt lekko rozgniatać, nakładać po łyżeczce farszu i dobrze zlepić brzegi. Wrzucać partiami do gotującej się wody i gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia ich.Wyjąc je, odcedzić i przełożyć do naczynia i polać usmażoną słoninką .
Pierogi z kapustą
Do kapusty dodać cebulę wymieszać i doprawić solą i pieprzem
Pierogi z kapustą
Słoninę pokroić w małą kostkę i usmażyć
Pierogi z kapustą
Rozwałkowane ciasto pokroić na nieduże prostokąty
Pierogi z kapustą
Gotować ok 5 minut od czasu wypłynięcia ich