Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pierogi z kiszoną kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pierogi z kiszoną często goszczą jesienią na moim stole.Lubi je chyba każdy.Polane stopionym masłem i zrumienioną cebulką są pyszne.

Pierogi z kiszoną kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kiszoną kapustą

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1 szklanka ciepłej wody

 

  • Farsz:
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • sól,pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiszoną kapustą
Farsz: Kapustę opłukać,drobno pokroić,zalać gorącą wodą i gotować do miękkości,następnie dokładnie odcedzić.Cebulę obrać,pokroić drobno i usmażyć na oleju,następnie dać do kapusty razem z olejem na którym się smażyła. Kapustę chwilę przesmażyć i przyprawić do smaku solą i pieprzem.Wystudzić. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto stopniowo wlewając wodę,następnie wałkować na posypanej mąką stolnicy,za pomocą szklanki wykrawać krążki,na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.Następnie gotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.Odcedzić. Cebulę pokroić i usmażyć do zrumienienia. Ugotowane pierogi polewamy cebulą z masełkiem. Z przepisu wychodzi około 35 pierogów.
Pierogi z kiszoną kapustą
Przygotowanie kapusty kiszonej-nadzienia do piergów.
Pierogi z kiszoną kapustą
Wałkowanie ciasta,wykrawanie i lepienie pierogów z kiszonej kapusty.
Pierogi z kiszoną kapustą
Na stolnicy posypanej mąką układamy pierogi.
Pierogi z kiszoną kapustą
W gorącej i osolonej wodzie gotujemy pierogi.