Sposób przygotowania:
Pierogi z kiszoną kapustą i podgrzybkami
Ciasto:
Mąkę razem z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko oraz stopniowo dodajemy wodę. za składników zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na pół. Jedną część przykrywamy ściereczką, by nam nie obeschła, natomiast drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Następnie dokładnie je osączamy układamy na talerzach i polewamy przesmażoną na smalcu cebulką.
Nadzienie:
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na dobrze nagrzaną patelnie wlewamy olej. Gdy się nagrzeje wrzucamy na niego pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić. W między czasie opłukujemy grzyby i bardzo drobno je siekamy, po czym wrzucamy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem z nią je smażymy. Po około 5 minutach wrzucamy na patelnię kiszoną kapustę i dokładnie mieszamy i przesmażamy przez 10 minut. Pod koniec zasypujemy kapustę mąką i smażymy co najmniej 4 minuty. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, po czym na patelnię wlewamy wodę, która ma zakryć całą zawartość patelni. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a masa stanie się gęsta. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimną masą napełniamy pierogi.
Mąkę razem z solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy jajko oraz stopniowo dodajemy wodę. za składników zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto. Następnie dzielimy je na pół. Jedną część przykrywamy ściereczką, by nam nie obeschła, natomiast drugą część ciasta cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy nadzienie i zlepiamy brzegi tworząc pierogi. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Tak przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Następnie dokładnie je osączamy układamy na talerzach i polewamy przesmażoną na smalcu cebulką.
Nadzienie:
Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na dobrze nagrzaną patelnie wlewamy olej. Gdy się nagrzeje wrzucamy na niego pokrojoną cebulę, którą należy zeszklić. W między czasie opłukujemy grzyby i bardzo drobno je siekamy, po czym wrzucamy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem z nią je smażymy. Po około 5 minutach wrzucamy na patelnię kiszoną kapustę i dokładnie mieszamy i przesmażamy przez 10 minut. Pod koniec zasypujemy kapustę mąką i smażymy co najmniej 4 minuty. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, po czym na patelnię wlewamy wodę, która ma zakryć całą zawartość patelni. Całość dusimy na wolnym ogniu, aż nadmiar wody odparuje, a masa stanie się gęsta. Tak przygotowaną masę odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimną masą napełniamy pierogi.
edytaha
katarzynka455
misia5
2milutka
misia5
:)