Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi z nadzieniem kapuściano-grzybowym. Smaczne zaraz po ugotowaniu lub podsmażone, z chrupiącą, rumiana skórka.

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Składniki:

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

 

  • Ciasto:
  • maka pszenna tortowa - 2 szklanki,
  • jajo swieze - 1 sztuka,
  • jogurt naturalny gesty - 3 lyzki,
  • olej - 3 lyzeczki,
  • woda ciepla - ok 1/2 szklanki, ile ciasto zbierze,
  • sól - 1/2 lyzeczki;
  • Farsz:
  • pieczarki - 350g,
  • kapusta kiszona - 600g po odsączeniu (900g z woda),
  • cebula - 1 duża sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • bułka tarta - 1 czubata łyżka,
  • jajko - 1,
  • sól, pieprz mielony naturalny, pieprz ziołowy,
  • cukier,
  • maggie, sos sojowy, kolendra mielona, vegeta,
  • tłuszcz do smażenia, np olej - u mnie tłuszcz ze swojskiej kaczki.

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości - w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli, studzimy, odsączamy i kroimy drobno nożem. Pieczarki obieramy i drobniutko kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek tłuszczu, dodajemy cebule i niepełną łyżeczkę cukru, podsmażamy przez minute, dodajemy pieczarki, sól, pieprz, mieszamy. Dodajemy czosnek i wszystko razem smażymy aż cebula będzie miękka. Dodajemy kapustę, przyprawy - farsz musi być pikantny i wyraźny w smaku. Chwilkę podsmażamy. Po wystudzeniu dodajemy jajo i bułkę tarta, mieszamy. farsz rozdrabniamy (mielimy) blenderem. Przygotujemy ciasto: Jaja rozbełtać, wymieszać z jogurtem. Make przesiać. Zagnieść ciasto, powoli dodawać ciepła wodę. Ciasto nie muzę być suche, musi być miękkie i wilgotne. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 10 minut aby odpoczęło . Zostawiamy je w misce przykrytej talerzem, aby zapobiec jego wysychaniu. Na posypanej lekko maka stolnicy rozwałkowujemy po kawałku ciasta i wycinamy szklanka kółka. W środek każdego kółka kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i nakładamy drugie kółko, zlepiając końce. Przy zlepianiu końcówek ciasta, rozciągamy je nieco, będzie nam wygodniej ulepić z niego pierożki. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z niewielka ilością oleju, delikatnie je mieszamy i gotujemy po wypłynięciu przez 2-4 minuty. Wyjmujemy pierożki za pomoc łyżki cedzakowej, ukladamy na talerzu. Po krótkim czasie, gdy pierogi uciekną z nadmiaru wody, przekładamy je na inny, suchy talerz. Pierożki przetrzymujemy w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce. Możemy je podsmażyć na patelni, uzyskają wtedy rumiana, chrupiąca, pyszna skórkę.