Sposób przygotowania:
Pierogi z mieszaną kapustą.
Oddzielnie ugotować kapustę słodką i kiszoną, aż zrobi się miękka. Następnie kapustę należy odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody, po czym zmielić w maszynce (przez sitko z dużym oczkiem). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z sześcioma łyżkami oleju. Gdy cebula się zarumieni dodać do niej zmieloną kapustę oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć wszystko razem 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajko, wlać olej oraz stopniowo wodę. Wyrobić ciasto do momentu uzyskania jednolitej struktury. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. W cieście wykroić szklanką krążki, na które należy nałożyć farsz, a następnie zlepić każdy krążek. Zlepione pierogi wrzucić do gotującej się wody z solą. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować ok. 3 minut. Następnie pierogi należy odcedzić i omaścić przyrumienionym wcześniej na patelni maśle.