monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pierogi z mieszaną kapustą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi z mieszaną kapustą (słodką i kiszoną).

Pierogi z mieszaną kapustą. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mieszaną kapustą.

 

  • Ciasto:
  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju
  • ok. 250ml letniej wody

 

  • Farsz:
  • 25 dkg kapusty kiszonej
  • 50 dkg kapusty słodkiej
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z mieszaną kapustą.
Oddzielnie ugotować kapustę słodką i kiszoną, aż zrobi się miękka. Następnie kapustę należy odcedzić i wycisnąć z nadmiaru wody, po czym zmielić w maszynce (przez sitko z dużym oczkiem). Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z sześcioma łyżkami oleju. Gdy cebula się zarumieni dodać do niej zmieloną kapustę oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć wszystko razem 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajko, wlać olej oraz stopniowo wodę. Wyrobić ciasto do momentu uzyskania jednolitej struktury. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować. W cieście wykroić szklanką krążki, na które należy nałożyć farsz, a następnie zlepić każdy krążek. Zlepione pierogi wrzucić do gotującej się wody z solą. Po wypłynięciu pierogów na wierzch gotować ok. 3 minut. Następnie pierogi należy odcedzić i omaścić przyrumienionym wcześniej na patelni maśle.
Pierogi z mieszaną kapustą.
Do farszu potrzebna jest ugotowana i zmielona kapusta - słodka i kiszona.
Pierogi z mieszaną kapustą.
Kapustę podsmażamy na patelni z zarumienioną na oleju cebulką.
Pierogi z mieszaną kapustą.
Farsz należy doprawić przyprawami: solą i pieprzem.
Pierogi z mieszaną kapustą.
Ugotowane pierogi polewamy zarumienionym masłem i gotowe :)