Sposób przygotowania:
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Kapustę kiszoną wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą ugotować, odparować, przestudzić, posiekać. Połowę boczku i cebulę pokroić, podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i dusić przez 5 minut. Dodać ugotowaną kapustę, doprawić do smaku pieprzem i mielonym kminkiem, wymieszać. Wszystko razem smażyć, mieszając przez kilka minut. Resztę boczku usmażyć na pozostałym smalcu.Do przesianej mąki dodać żółtko, smalec, szczyptę soli, wlewając stopniowo wodę zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę, pozostawić na kilkanaście minut. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 1-2 minuty. Podawać okraszone usmażonym boczkiem .