Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pierogi z kapustą i pieczarkami to danie które wymaga dość dużo pracy, ale zawsze wszystkim smakuje.

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki stopionego smalcu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Farsz
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 łyżki smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta mielonego kminku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Kapustę kiszoną wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą ugotować, odparować, przestudzić, posiekać. Połowę boczku i cebulę pokroić, podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Następnie wsypać pokrojone pieczarki i dusić przez 5 minut. Dodać ugotowaną kapustę, doprawić do smaku pieprzem i mielonym kminkiem, wymieszać. Wszystko razem smażyć, mieszając przez kilka minut. Resztę boczku usmażyć na pozostałym smalcu.Do przesianej mąki dodać żółtko, smalec, szczyptę soli, wlewając stopniowo wodę zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę, pozostawić na kilkanaście minut. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wycinać krążki, nakładać farsz i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować przez 1-2 minuty. Podawać okraszone usmażonym boczkiem .
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Do przesianej mąki dodać żółtko i resztę składników
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Zagnieść elastyczne ciasto zawinąć i odłożyć na kilkanaście minut
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Połowę boczku i cebulę pokroić i usmażyć
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami
Dodać posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut