Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące pierogi z serem ricotta i aromatycznymi suszonymi pomidorami.

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami

 

  • Ciasto:

 

  • mąka pełnoziarnista - 250 g
  • jajko - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • ciepła woda - 100 ml
  • sól - 1 łyżeczka

 

 

  • Farsz:

 

  • suszone pomidory w oleju - 150 g
  • ricotta - 150 g
  • sól , pieprz - do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę.Mieszamy z serkiem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem.Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę.Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy przyrumienione na masełku.
Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami
Chrupiące pierogi z serem ricotta i aromatycznymi suszonymi pomidorami.