basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pierożki z masa ziemniaczano-tuńczykową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Są znakomitymi pierogami.Wszyscy domownicy bardzo je lubią.Polane masełkiem pięknie pachną.

Pierożki z masa ziemniaczano-tuńczykową Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierożki z masa ziemniaczano-tuńczykową

 

  • ziemniaki gotowane 2 garście
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • papryka czerwona 2 szt
  • cebula 1 szt
  • pieprz mielony 2 szczypty
  • pieprz ziołowy 1 szczypty
  • jarzynka 1 szczypta
  • masło 20 dkg
  • maka pszenna 3 szklanki
  • żółtka 2 szt
  • mleko gorące 1,5 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z masa ziemniaczano-tuńczykową
Na patelnie wkładam 10 dkg masła roztapiam dodaję pokrojona w kostkę paprykę i cebulę smażę około 5 minut, odstawiam do ostygnięcia. Ziemniaki ugotowane mielę, dodaję tuńczyka odsączonego, zimną przesmażona paprykę z cebulą, przyprawy według uznania, mieszam. Przyrządzenie ciasta : na stolnice wysypuję mąkę, dodaję żółtka, gorące mleko.Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaję więcej mleka. Ciasto dokładnie wyrabiam, cienko wałkuję , wykrawam krążki. Na każdy krążek ciasta, kładę porcję farszu, zlepiam.Pierogi gotuje w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu, odsączeniu, polewam pierogi przetopionym masełkiem. Życzę smacznego.
Pierożki z masa ziemniaczano-tuńczykową
Etap 1

Tagi:

mak ziemniaki