Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Pierś z kurczaka z fenkułem na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lubię anyżkowy zapach i smak kopru włoskiego .

Pierś z kurczaka z fenkułem na parze

Składniki:

Pierś z kurczaka z fenkułem na parze

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego ( fenkułu )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka z fenkułem na parze
Pierś z kurczaka przeciąć na pół i rozklepać .Lekko posolić i popieprzyć z obu stron .Fenkuł obrać z wierzchnich warstw. Przekroić .Usunąć głąb . Przekroić na ćwiartki. Dwie ćwiartki pokroić w paseczki ( jak kapustę do kiszenia ) .Paseczkami posypać piersi z kurczaka . Zwinąć roladki . Spiąć wykałaczkami.
Do parowaru nalać wody. W dolnym pojemniku ułożyć ziemniaki, a wyżej roladki i pozostałe kawałki fenkułu. Gotować 30 minut.
Na patelni rozpuścić masło.
Z roladek usunąć wykałaczki. Podawać z ziemniakami i kawałkami fenkułu polane masłem .Obok położyć plastry pomidora .

Mięso z kurczaka fantastycznie przeszło anyżkowym smakiem . Na przyszłość cały fenku będę wsadzać w mięso lub układać mięso na kawałkach fenkułu .Ryba powinna być równie dobra .Można wzmocnić smak trawą cytrynową lub listkami bazylii cytrynowej.