Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pikantny kurczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mięso z kurczaka z czosnkiem, przyprawami, oprószone ostrą papryką jest bardzo aromatyczne i smaczne.

Pikantny kurczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pikantny kurczak

 

Sposób przygotowania:

Pikantny kurczak
Umyte mięso osuszyć, natrzeć odrobiną soli i zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem, mieloną papryką i przyprawą uniwersalną. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sosem sojowym. Obok mięsa włożyć obrane ziemniaki, oprószyć pieprzem, solą i papryką wymieszać. Wszystko skropić olejem, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 180 stopni. Po upływie pół godziny usunąć folię, mięso oblać powstałym sosem a ziemniaki przemieszać, dopiec. 
Pikantny kurczak
Umyte mięso oprószyć solą i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem
Pikantny kurczak
Oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką
Pikantny kurczak
Posypać odrobiną przyprawy i skropić olejem
Pikantny kurczak
Skropić sosem sojowym włożyć do piekarnika