Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pizza neapolitańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą,

Pizza neapolitańska

Składniki:

Pizza neapolitańska

 

  • Ciasto:

 

  • 2 szklanki mąki (30 dag)

 

 

  • 1/2 szklanki wody

 

  • 2 łyżki tłuszczu do ciasta

 

  • łyżka tłuszczu do naczynia1 łyżka oliwy do posmarowania plackaNadzienie:

 

  • 4 łyżki ketchupu

 

 

  • 15 dag żółtego sera

 

  • puszka (10 dag) anchois

 

  • tymianek

 

  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pizza neapolitańska
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, zostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 min. Następnie wlać powoli do mąki, dodać sól i wyrabiać. Dodać rozpuszczony, lecz nie gorący tłuszcz i wyrabiać dalej (dolewając ewentualnie trochę ciepłej wody), tak, aby ciasto odstawało od ręki i było dość twarde. Przykryć serwetka i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godz. Jeszcze raz lekko wyrobić przez kilka minut.

Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem na grubość ok. 1 cm, tworząc dookoła niezbyt wysoki rant. Zostawić jeszcze na 30 min. w ciepłym miejscu. Posmarować oliwą. Na placku rozsmarować przecier, lekko posolić. Na przecierze ułożyć cienkie plastry sera, a następnie filety anchois. Posypać tymiankiem, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec bez przykrycia ok. 30 min aż ciasto się lekko zrumieni. Tomasz S. z Pszczyny