WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pizza z dymką, szynką i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pizza na cieście bez wyrastania z mnóstwem cebulki, szynką i kukurydzą.

Pizza z dymką, szynką i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z dymką, szynką i kukurydzą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • sos pomidorowy lub ketchup
  • ok 10 cebulek dymki
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • kilka suszonych pomidorów
  • 10 dag szynki
  • żółty ser
  • mieszanka suszonych włoskich ziół

Sposób przygotowania:

Pizza z dymką, szynką i kukurydzą
Z mąki, oliwy, mleka, proszku do pieczenia, soli i cukru zagniatamy jednolite, zwarte ciasto. Podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Ciasto przekładamy na blaszkę i smarujemy równomiernie sosem pomidorowym. Szynkę drobno kroimy i układamy na pizzy, tak jak obrane i pokrojone w plasterki dymki oraz suszone pomidory. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odcedzamy z zalewy. Wrzucamy na ciasto. Dodajemy też starty na grubej tarce żółty ser i wszystko posypujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku ok 20 min w 170 º C, aż ładnie się przyrumieni.
Pizza z dymką, szynką i kukurydzą
Ciasto dobrze zagniatamy i cienko rozwałkowujemy.
Pizza z dymką, szynką i kukurydzą
Cebulę dymkę obiaramy i kroimy w plasterki.
Pizza z dymką, szynką i kukurydzą
Kukurydzę z puszki dokładnie odcedzamy z wody.
Pizza z dymką, szynką i kukurydzą
Na cieście układamy szynkę, cebulę i kukurydzę oraz ser.