Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pizza z tuńczykiem, kukurydzą i serem mozzarella

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszna pizza na bardzo puszystym cieście. Przygotowałam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Sprawdzi się również na kolację lub przekąskę.

Pizza z tuńczykiem, kukurydzą i serem mozzarella

Składniki:

Pizza z tuńczykiem, kukurydzą i serem mozzarella

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 2 i pół dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • około 150 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1 puszka tuńczyka w oliwie ( 25 dag )
  • 1 kulka sera mozzarella ( 12,5 dag )
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • zioła prowansalskie według uznania
  • przyprawa do pizzy według uznania
  • masło do posmarowania blaszki
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • ulubiony ketchup

Sposób przygotowania:

Pizza z tuńczykiem, kukurydzą i serem mozzarella
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem. Następnie wlewamy do mąki i mieszamy widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

2. Następnie dodajemy sól i olej, zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

3. Tuńczyka i kukurydzę dokładnie osączamy na gęstym sicie. Ser mozzarella dokładnie osuszamy z zalewy i kroimy w plasterki.

4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki o średnicy około 23 cm posmarowanej cieniutko masłem. Ciasto z wierzchu smarujemy ketchupem i kładziemy tuńczyka z kukurydzą. Oprószamy ziołami prowansalskimi i przyprawą do pizzy.

5. Pizzę pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzy rozkładamy ser i pieczemy, aż ser się rozpuści.

6. Pizzę kroimy i podajemy udekorowaną ketchupem.